Quantcast
Channel: ETF – Nordnet Blogi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 125

Voiko ETF päihittää vertailuindeksinsä? Haastateltavana J.P. Morganin ETF-asiantuntija

$
0
0

ETF:t ovat lähes poikkeuksetta pörssilistattuja rahastoja, jotka pyrkivät orjallisesti seuraamaan vertailuindeksiään. Maailmalta ja Nordnetin valikoimista kuitenkin löytyy myös sellaisia ETF:iä, jotka eivät tyydy vain seuraamaan vertailuindeksiään, vaan pyrkivät voittamaan sen pitkässä juoksussa. J.P.Morganin Research Enhanced Index Equity ETF:t – tunnetaan myös lyhenteellä REI – ovat juuri tällaisia, aktiivisen komponentin sisältäviä tuotteita. Onko osittain aktiivisessa ETF:ssä järkeä? Miten se tarkalleen ottaen toimii? Haastattelimme J.P. Morgan Asset Managementin ETF-asiantuntija Tobias Nilssonia.

Hei Tobias, hienoa saada sinut haastateltavaksi! Kerro meille hieman itsestäsi ja roolistasi J.P.Morganin Asset Management -yksikössä!

Hei! Olen vastuussa J.P. Morgan Asset Managementin pohjoismaisesta ETF-liiketoiminnasta. Olen työskennellyt ETF:ien kanssa jo melko pitkään, lähinnä yhteistyössä instituutioiden ja ammattimaisten sijoittajien kanssa. Siksi on niin jännittävää nähdä, että ETF:t, jotka ovat pitkään olleet vain institutionaalisten sijoittajien saatavilla, tavoittavat nyt yksityissijoittajatkin Nordnetin kautta.

Tämä myös laajentaa J.P. Morganin asiakaskuntaa. Tuntuu hienolta antaa yksityissijoittajille työkaluja rakentaa salkuistaan entistä parempia.

Mitä Research Enhanced Index Equity (REI) ETF:t ovat? Miten ne eroavat tavallisista ETF-rahastoista?

Lyhyellä aikavälillä REI-ETF on kuin mikä tahansa passiivinen ETF, jonka seurantavirhe suhteessa vertailuindeksiinsä on matala. Tuotto-riski-suhteen määrittävät pääasiassa maa- ja sektorikohtaiset allokaatiot. REI-ETF:t eivät siis käytännössä eroa passiivisista ETF:istä siinä mielessä, että niissä on samat painotukset kuin vertailuindeksissään. Niissä on kaikki samat hyvät ominaisuudet, joita sijoittajat arvostavat ETF:issä: matalat kulut, läpinäkyvyys omistuksiin ja hyvä likviditeetti.

Visualisoisin eroa näin: jos vertaat passiivisen ETF:n ja sen vertailuindeksin kehitystä keskenään, graafit ovat lähes identtiset, mutta ETF jää jatkuvasti hieman vertailuindeksistään jälkeen juoksevien kulujensa vuoksi.

REI seuraa myös vertailuindeksiään lyhyellä aikavälillä, mutta tavoitteena ei ole seurata sitä tarkasti, vaan voittaa se ajan myötä. ETF:ssä on pieni aktiivinen komponentti, jolla pyritään parantamaan passiivisen sijoituksen riski/tuotto-profiilia.

Ero on siis mahdollisuudessa ylittää indeksituotto – ei lyhyellä, mutta pitkällä aikavälillä. Tavoitteena on ylittää indeksituotto noin 0,75 %-yksiköllä vuodessa riskiprofiilia muuttamatta. Pitkällä aikavälillä pienellä erolla on korkoa korolle -ilmiön myötä merkittävä vaikutus.

Useimmat lukijat pitävät ETF:iä tapana sijoittaa passiivisesti ja alhaisilla kuluilla. Nyt ehdotat, että ETF:issä olisi hyvä olla aktiivinen komponentti. Miksi? Onko J.P. Morganilla dataa siitä, että tässä on järkeä?

J.P. Morgan on jo yli 30 vuotta hyödyntänyt näitä strategioita muissa instrumenteissa hakiessaan tasaista ylituottoa suhteessa vertailuindeksiin.

ETF:n aktiivista komponenttia arvioitaessa on tärkeää katsoa toteutunutta tuottoa sekä ymmärtää, miltä sijoitusprosessi näyttää.

REI-ETF:issä ei ole yhtä yksittäistä tähtisalkunhoitajaa, vaan laaja, noin sadasta ammattianalyytikosta koostuva joukko, joista kukin on erikoistunut tiettyyn markkinaan ja sektoriin. Ison ja kokeneen tiimin ansiosta analyytikoilla on riittävän laaja osakeuniversumi tutkittavanaan, mutta myös riittävän syvä ymmärrys kustakin markkinasta. Analyytikot ovat ajan myötä osoittaneet arvonsa tavatessaan yritysten johtoa, tehdessään fundamenttianalyysiä ja poimiessaan keskimääräistä tuottoisampia osakkeita tietyltä sektorilta. Tätä REI-ETF:ien aktiivinen komponentti tarkoittaa – kyse on pienistä yli- ja alipainotuksista osaketasolla.

Kyse ei siis ole siitä, mihin sektoriin tai maahan ETF sijoittaa (passiivinen komponentti), vaan mihin yksittäisiin osakkeisiin ETF on varansa hajauttanut (aktiivinen komponentti).

Näissä ETF:issä pyrimme tarjoamaan passiivisuuden ja aktiivisuuden parhaat puolet samassa paketissa.

ESG ja vastuullinen sijoittaminen ovat isosti tapetilla tänä päivänä. Miten vastuullisuus on huomioitu REI-ETF:issä?

REI-ETF:istä seulotaan pois ase-, tupakka- ja hiiliteollisuus samaan tapaan kuin passiivisistakin ESG-ETF:istä.

Ero on siinä, että niin paljon kuin analyytikkomme ymmärtävät yrityksiä fundamenttinäkökulmasta, heillä on myös näkemys ESG-asioista ja he voivat päättää olla sijoittamatta tiettyyn osakkeeseen ESG-syistä, tai suosia jotakin yritystä poikkeuksellisen hyvän vastuullisuustyön ansiosta.

Aktiivinen komponentti antaa mahdollisuuden ottaa kantaa ESG-asioihin ja edistää positiivista muutosta yrityskentässä.

Meille on tärkeää ymmärtää syvällisesti sijoituskohteemme ESG-näkökulmasta – muiltakin osin kuin vain ulkopuolisten ESG-luokittajien arvioiden kautta.

Millainen rooli REI-ETF:illä pitäisi mielestänne olla yksittäisen sijoittajan salkussa – sopivatko ne salkun ytimeen vai ennemmin mausteeksi reunoille?

Nämä ETF:t on suunniteltu rakennuspalikoiksi suoraan salkun ytimeen. Niiden riski/tuotto-suhde vastaa lyhyellä aikavälillä tavallisia, passiivisia ETF:iä. Ajan myötä ne pyrkivät ylittämään vertailuindeksinsä tuoton, millä on merkittävä vaikutus ajan ja korkoa korolle -ilmiön myötä.

Onko sinulla lopuksi vinkkejä tuoreille sijoittajille – heille, jotka ovat ehkä vasta aloittamassa ETF-sijoittamista tässä markkinatilanteessa?

Huomioi hajauttaminen ja sopiva tasapainotus. Yksi ETF:ien eduista on, että saat laajan hajautuksen jo yhdellä sijoituksella. Mieti, miten paljon haluat hajauttaa kehittyville ja kehittyneille markkinoille – nämä valinnat tulevat vaikuttamaan lopputulokseen. Jos olet epävarma, voit sijoittaa passiivisesti, eli hakea globaalia markkinatuottoa. Neutraali, “passiivinen positio” olisi tällöin se, että sijoitat 12 % kehittyviin markkinoihin (Aasia, Afrikka) ja 88 % kehittyneille markkinoille (Eurooppa, USA, Japani). Näkemyksestäsi ja riskinsietokyvystäsi riippuen voit yli- tai alipainottaa kehittyviä markkinoita.

Voit myös päättää, haluatko painottaa kehittyvillä markkinoilla Eurooppaa vai Yhdysvaltoja, vai pysyä neutraalina. J.P. Morganin neljällä REI ETF:llä voit valita kohteeksi Euroopan (JREE), koko maailman (JREG), USA:n (JREU) tai kehittyvät markkinat (JREM).

Sijoita pitkällä aikavälillä. Jopa ammattimaisille sijoittajille markkinan ajoittaminen on erittäin vaikeaa, joten “osta ja pidä” on osoittautunut vahvaksi strategiaksi.

Ajallinen hajauttaminen on myös tärkeää. Sen voit hoitaa esimerkiksi kuukausisäästämällä tasasumman joka kuukausi. REI ETF:t löytyvät ETF-kuukausisäästösopimuksen piiristä, joten säästämisen voi automatisoida.

2021 on ollut vahva vuosi pörssissä. Jos vuonna 2022 on luvassa maltillisempia tuottoja, niin passiivisen indeksituoton ylittävät tuotot ovat entistä tärkeämmässä osassa.

Kiitos haastattelusta!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 125

Latest Images

Trending Articles